slektsforskning
HomeDiskusjonsforumEtterlysningerWebdesignKontaktSite Map

om meg
Anetavle
Søk i database
Slekter
Gjestebok
Hjelp til hjemmesiden
Tips & Triks
Chat
Sende postkort
Lenker
Oppslagstavle
Awards





Hans Johannessen ( - 1668)

Hans Johannessen ble født på gården Håland, Tysnes, Hordaland. Han døde 1668 på gården Håland. Han var sønn av Johannes Ådnesen Håland og Herborg Endresdatter. Hans giftet seg med Ranveig Endresdatter fra gården Levåg på Fitjar. De fikk barna:

1. Johannes Hansen, f., omkr. 1640, Håland på Tysnes, d. omkr. 1704, Håland på Tysnes.
2. Brita Hansdatter, f. Håland på Tysnes, d. før 1708, Uggdal,Tysnes, g.m. Jacob Nielsen Støle.
3. Herborg Hansdatter, f. omkr. 1645, Håland på Tysnes, d. 1730, Store Amland på Tysnes.
4. Ola Hansen, f. omkr. 1657, Håland på Tysnes. Levde 1669, men siden avliden uten livsarvinger.
5. Endre Hansen, f. omkr. 1661, Håland på Tysnes. Levde 1669, trolig død ung uten livsarvinger.
6. Hans Hansen, f. omkr. 1662, Håland på Tysnes, d. før 1669.
7. Lars Hansen

Hans og Ranveig tok over far hans sin part i Håland i 1642. Før 1660 hadde de også tatt over broren Ola sin del slik at de hadde hele gården. Hans ble i 1664 kalt for Ludvig Rosenkrantz (senere baron i Rosendal) sin rådsmann. Som faren var han en av de fremste og mest velstående bøndene i prestegjeldet. Han ble brukt som lagrettsmann i 1650- og 60 årene, siste gangen samme året som han døde i 1668.

Ranveig kom også fra storfolk. Farmoren hennes var datter av adelsmannen Mads Farteignsen og Gyri Jacobsdatter. Ranveig og Hans døde begge like etter hverandre omkring 8 dager før jul i 1668. Samme året som Hans døde fikk han skjøte på halve jorda på gården Håland av Ludvig Rosenkrantz. Boet viser en bruttoeie på hele 452 daler. Bl. a. var det sølv for 30 daler eller 10 hele kuverd. Nettoformuen var 183 daler. Hans var ivrig i skogen, men drev også med sjøbruk. I skiftet ble det registrert en jekt og en kastenot. Dessuten var han smed. Av en boskap på 13 melkekyr var 2 ute på foster og det samme var 12 av 17 ungdyr. Som andre storfolk fødde Hans også et svin.

"Skiftet etter Ranguej Indresdatter og Hans Johansen Haaland i Opdal er datert 1. mars 1669. De døde 'nu sidst forleden Juell 8 d. efter huerandre'. Skiftet nevner barna Johannes Hansen Haaland, Olle H., Indre H., Laurs H., Britte Hansdatter, g.m. Jacob Nielsen Støle og Herborg Hansdatter. Som formyndere står farbroren Indre Hope for Olle, morbroren Tarald Levåg for Indre, broren Johannes for Laurs og svogeren Jacob Støle for Herborg. Boet hadde jordegods i Ness etter mormoren og ellers i Håland med underliggende skog Ness."

Gunnar Hjelmeland i Kvinnherad ble i 1665 stevnet for ulovlig bukkekjøp. Han hadde kjøpt 5 bukker av Hans Johannessen Håland i Opdal skipreda. Så Hans kan ha handlet noe med dyr også. I 1650 ble han stevnet for å ha tatt noe gods av Gilbert Beltestad, men ble frikjent for søksmålet. Han hadde handlet etter ordre fra Bernt Orning. Lensmannen i Uggdal sogn Anders Hansen ble i 1664 stevnet av Hans for slagsmål på siste vårtinget på Beltestad. Anders kunne fortelle at Hans slo først og at han for opp for å ta han. Hans på sin side nektet for dette. Det endte med at bøte 13 ørtoger og 8 merker sølv for å ha sloss ved tingbordet og ha forstyrret tingfreden. 1)

1) Bygdebok
Yngve Nedrebø, SAB / DA (Arkivforum 41092).