slektsforskning
HomeDiskusjonsforumEtterlysningerWebdesignKontaktSite Map

om meg
Anetavle
Søk i database
Slekter
Gjestebok
Hjelp til hjemmesiden
Tips & Triks
Chat
Sende postkort
Lenker
Oppslagstavle
Awards

Svend Sørensen Grisebo/Hallangen
(ca. 1672 - 1744)

Svend Sørensen ble født på 1670 tallet på Åroselven, Røyken, Buskerud. Han døde 1744 på gården nordre Hallangen, Ås, Akershus. Han var sønn av Søren Guldbrandsen og Maren Jacobsdatter. Svend var gift med Marthe Brynhildsdatter, f. ca. 1679, d. 1754. De hadde barna:

1. Christian Svendsen, dpt. 27 Sep. 1711, g.m. Berthe Nilsdatter.

Sønnen Christian Svendsen Grisebu ble 49 år gl. i 1756/1757 henrettet ved halshugging i Larvik by. Han hadde da fått dødsdom to ganger. Den første fordi han ved St. Hanstider utenfor Natholmen i Sande herred hadde skutt sin kamerat Erik Olsen Langebåt og senket liket i sjøen. Den andre dødsdommen fikk han fordi han var innvolvert i drapet på en fangevokter under et rømningsforsøk i Larvik. Det kommer frem i rettssaken at Kristian Svendsen Grisebu før det første drapet skjedde i 1755 hadde vært bosatt 3 år i Drøbak hvor han var gift med Berthe Nilsdatter og hadde to døttre, en på 5 år og en på 10. Før dette hadde Kristian Svendsen bodd en periode på Hønsø på Tjøme, og før det hos foreldrene på nordre Hallangen i Frogn og i Grisebu.

Han hadde også bodd en liten stund i Drammen. Han livnærte seg av fiskeri og jakt på sel og oter og reiste hver sommer nedover kysten av Vestfold og mot Arendal på jaktreiser. Den drepte kameraten Erik Olsen Langebåt var altså med på en slik jakttur, han var ca. 27 år og ugift, hadde to søstre som tjente på gårder i Ås pr. gjeld.

Det kommer også frem i saken noen slektsforbindelser: Kristian Svendsen var søskenbarn av sadelmakeren Johan Jørgensen i Moss, og Kristian Svendsen oppgir rådmannen Johan Christian Leth sin hustru Karen Thomasdatter Bæhr å være sin moster. Kilde: tingbok nr. 18 for Larvik by fra f. 278 og tingbok nr. 23 for Larvik sorenskriveri fra f. 337 og 342b. Se hele saken på www.tjernshaugen.net.

I 1717 får Svend bygsel og åseterett på Lillerud og Grisebu. [tingbok for Follo: A 31, f. 113]

Svend Sørensen overtar i 1717 som gjestgiver i Grisebu etter Maren Hansdatter. ( NH1 ) ( NH )

Han får borgerskap i Christiania 1 Mars 1718.

Svend Sørensen Grisebo er nevnt som borger i Xianias ladesteder 1720-30 (Borgerskapet i Christianias ladesteder Son, Hølen, Husvik, Hvitsten, Drøbak og Ildjernet 1680-1730 (lister) (vigerust.net)

Skattemanntallet 1722 (byskatten for Xiania, under ladestedene Son, Hølen, Hvitsten og Drøbak: Svend Sørensen Grisebo, "trelasthandler og har adskillig næring" (vigerust.net)

Skattemanntallet (byskatten for Xiania, under ladestedene Son, Hølen, Hvitsten og Drøbak: Svend Sørensen Grisebo, (vigerust.net)

I 1740 selger Svend Sørensen Lillerud og Grisebu til Simon Rasmussen Randers som da kom fra Bragernes og flyttet selv til Bragernes. Der hadde han i 1740 kjøpt en bygård av den samme Simon Rasmussen.

Svend Sørensen kjøpte senere Nordre Hallangen i Frogn og flyttet dit.


Fogden Søren Røed etterspør på tinget om noen kjente en mann ved navn Svend Grisebu. Han får da til svar at Svend Sørensen Grisebu var død for 16 år siden på gården Hallangen i Frogn, men etterlot seg sitt bo i armod og fattigdom, hans hustru Marthe Brynildsdatter var også død for noen år siden i Drøbak i fattige omstendigheter, og sønnen som eneste arving ved navn Christian Svendsen skal være "justificered udi Laurvigen" for begangen mord. Kilde: Tingbok A40, f. 289

NB!
Alderen til Svend ved begravelsen er 74 år, dvs. f. ca. 1670, men denne alderen er satt for høyt, fordi da levde enda morens første ektemann.

Mer info. kommer ...... 1)

1) Akershus fylke, Ås, Ministerialbok nr. I 1 (1742-1778), Døde og begravede 1744, side 260-261.