slektsforskning
HomeDiskusjonsforumEtterlysningerWebdesignKontaktSite Map

om meg
Anetavle
Søk i database
Slekter
Gjestebok
Hjelp til hjemmesiden
Tips & Triks
Chat
Sende postkort
Lenker
Oppslagstavle
Awards


 

Til Grafisk Anetavle

Jens Olsen Veberg/Sand (1661 - 1730)

Jens Olsen ble født omkring 1661 på gården Veberg i Sande, Vestfold. Han døde 69 år gammel 1730 på gården Sand, Strømm, Vestfold. Jens var gift med en Gundersdatter. De hadde barna (rekkefølgen usikker):

1. Berte Jensdatter, f. ca. 1700, d. 1756.
2. Ole Jensen Ebbestad
3. Gunder Jensen Sand g.m. Berthe Evensdatter Holm.

Fra 1693 drives gården Sand av den fra Svelvik kjente ferjemann og handelsmann Jens Olsen Sand til senest 1722, da sønnen skipper m.v. Gunder Jensen Sand overtok.

Jens var en bondegutt fra Veberg i Sande, og ble en formuende mann. Han drev som ferjemann, gjestgiver og handelsmann i Strømmen strandsted og kjøpte flere gårder i bygda. Han døde på Knem Søndre. Han hadde en sønn Ole, som dels bodde i Strømmen strandsted, dels på sin gård Ebbestad. Han var skipper og i sin tid den rikeste mann i herredet. En annen sønn Gunder, bodde først i Svelvik og i 1730-årene på Sand, som faren hadde kjøpt. Han var også skipper og reder og "brukte kjøpmannskap med hester", dvs han kjøpte hester i Danmark, førte dem hjem på fartøyet sitt og solgte dem i Norge. I 1739 ble det opplyst at han hadde gitt opp farten og "lever som en annen bonde av sin skatteskyldende liten gård Sands jordbruk".

Skifte etter Hans Pedersen i Svelvik ble holdt den 10 Mars 1709. Arvinger var kona Ingeborg Hansdatter og døttrene Live Hansdatter 8 år og Aase Hansdatter 2 år. På vegne av barna var tilstede morens mosters mann Jens Olsen Sand og Trugels Sifversøn af Strømmen. Verge for Live Hansdatter ble morens søsters mann Trugels Sifversøn af Strømmen og for Aase Hansdatter ble Elluf Hellum besvogred på farens side med tilsyn av Jens Olsen Sand. (Kona Ingeborg Hansdatters mor het Helge Gundersdatter som da var søster av Jens Olsen Sands hustru).

Strømm(en) prestegjeld lå fram til 1861 under Hurum i Buskerud.

Mer info kommer.......1)

1) S. L. Eier: Strømms Historie, bind I, side 158 og bind II, side 16.
S. L. Eier: Strømms Historie, bind II, side 55
Buskerud fylke, Hurum, Ministerialbok nr. 1 (1715-1732), Kronologisk liste 1731, side 88.