genealogy norway
HomeForumQueriesLinksContactSite Map

About me
Ancestor Chart
Search in database
Guestbook
Pioneers
Mythic mutiny
Imprisonment
Send a Postcard
Acknowledgements









Ancestor Chart

Nils Eirikson Soldal

Nils Eirikson nevnes på Soldal i Kvam i 1603 - 1619. Han er trolig gift med ei datter av en Tormod, N.N. Tormodsdatter. Nils er nevnt som leilending på Soldal til 1616. Siden er han nevnt som bosatt på Skåre, Kvam, som han eide en lut av. I 1606 betalte han 6 mæle i tiende. Nils eide 1 spann smør landskyld i Øystese. Denne solgte han til Ossur på Øystese i 1615. Nils nevnes i Skåre 1615 - 1620.

Nils og kona hadde barna:

1. Øystein Nilsson nevnes fra 1610, d. 1655, Soldal. Øystein brukte hele Initun, bnr. 8 på Soldal etter faren og var leilending under Munkeliv kloster. Skylden på gården hans var 1 laup smør, 1 hud. I 1647 har sønnen Mons fått lov til å bruke halvparten av bruket sammen med faren. Den andre halvparten kom da Øystein døde i hendene på den yngre sønnen Lars. Dermed har Initun blitt delt i to gårdsbruk, og har alltid vært det senere. Øystein klarte seg dårlig på gården. I 1646 er han utarma og greier ikke skatten. Ellers ser det ut til at Øystein stadig vekk kom opp i slagsmål og måtte bøte for dette. Han var gift med Sigrid Larsdatter, Klyve. De hadde 4 barn.

2. Eirik Nilsson (Sterk - Erik) f. 1590, Soldal, d. 1664, Øystese, Kvam. Eirik bodde på Soldal og skattet for en lut av gården der i tiden 1615 - 1628. Sistnevnte år er han kommet til Øystese som leilending, og samme året kjøper han 1 spann smør hos arvingene etter Ossur: Lars Graudo, Jon Skulestad og Bård Norheim på Voss. Siden kjøpte Eirik også noe landskyld til, så han eide 2 pund, 18 marker smør, 4 lauper salt i gården. Eirik er en av de bøndene i bygda fra denne tiden som har vært mest omtalt i ettertid. Det er særlig styrken hans og den trassige og villstyrte naturen hans historiene omtaler. Han lå i stadig strid med futen og til slutt dengte han futen og måtte for dette bøte med alt han eide. Disse historiene blir delvis bekreftet i skriftlige kilder. Således måtte futen Jens Tommesen bøte fordi han hadde krevt førstebygsel av Eirik på feil grunnlag, og det blir også fortalt at i 1658 dro Eirik og Ivar Ålvik til København med klage til kongen over futen Peder Pedersen og skriveren Mattis Hvid som straks deretter ble flyttet til et annet distrikt. I 1657 fostret Eirik og sønnen 3 hester, 24 naut, 10 geiter og 31 sauer på gården og hadde særdeles god humlehage. Eirik var gift med Synneva Eiriksdatter, N. Vik. De hadde 3 barn.

3. Tormod Nilsson (1600 - 1692).

4. Isak Nilsson betalte ungkarsskatt i 1620. Han var gift med Marita Jonsdatter N. Vik, og de hadde 2 barn. Isak var kommet til Skår i Kvam i 1645 og betalte da koppskatt for 3 personer. I 1646 er han sagt å være utarmet og kunne ikke betale skatt. I 1647 skatter han av ½ laup og er eier av "en søsterlod" mens Sjur Torpe eier "en broderlod" og har bygselretten. 1)

1) Ættarbok for Kvam av L. H. Torpe m.fl.,